+90 452 888 08 26

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Gayrimenkul konusu neredeyse her aileyi yakından ilgilendiriyor. Çünkü barınma, yani konut en temel ihtiyaç olduğu gibi, aynı zamanda da en sağlam yatırım aracı. Ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek isteyen kişilerin, bu aşamada dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Aksi halde, ev sahibi olma heyecanı karşılaşılan problemler nedeniyle yerini hüsrana bırakabiliyor. Peki, ev sahibi olurken hangi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor? İşte yanıtı.

– Tapunun kat irtifaklı tapu olması ileride sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle kat mülkiyeti tapusu bulunmayan gayrimenkulleri tercih etmeyin.

– Almayı düşündüğünüz gayrimenkulün ulaşım, ısınma, otopark, güvenlik gibi ihtiyaçlarınıza yeterli ölçüde cevap vermesine özen gösterin

Gayrimenkulü alırken, alım bedelini düşük göstermeyin, Düşük bedel sizi hem tapu harcı hem de evin 5 yıl içinde satılması halinde gelir vergisi yönünden sıkıntıya sokabilir..

Gayrimenkulün üzerinde haciz, ipotek vb durumların olmadığından emin olun.Evi, eş veya çocuk adına alıyor ve bedelini siz ödüyorsanız söz konusu işlemin veraset intikal vergisine neden olduğunu unutmayın.Bir de komşu olayı var. Ev alma komşu al sözünü akıldan çıkarmamak gerek. O nedenle çevrenin ve komşuların da araştırılmasında fayda var.Geçmişten gelen aidat, vergi, bakım veya onarım borcu olup olmadığını araştırın.Gayrimenkul alırken mutlaka danışmanlık hizmeti alın. Bu konuda deneyimli olan kişi ya da firmalar birçok konuda sizi uyarır ve ileride ciddi sorunlar yaşamanızı engeller.

Alım-satım işlemi esnasında 8 bin lira üzerindeki ödemelerin banka vb. aracılığıyla yapılması zorunlu. Zorunluluğa uyulmazsa ilgili tutarın yüzde 5’i kadar özel usulsüzlük cezası kesiliyor. Böylece hem ceza ödenmesi hem de ileride satışla ilgili yaşanabilecek sorunların da önüne geçilmiş olur.